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Food innovations and Venture Capital

The agricultural and food industry – dominated by conservatism – is in the digital age and rapid change is driven by the need to remain competitive and more productive and to develop sustainable production methods. The desire to eat a safe and healthy product is a global megatrend, not just a local issue. After all the food scandals of the past, ensuring that what you put in your mouth is not harmful has become a big issue. BoMill, for example, has found a way to remove mycotoxins from cereals. This… Read More

Foodinnovation – from farm to fork

Die Landwirtschaft- und Ernährungsindustrie – geprägt durch Konservatismus – wird von der Digitalisierung durchgerüttelt. Die Notwendigkeit, wettbewerbsfähig zu bleiben und produktiver zu werden sowie nachhaltige Produktionsmethoden zu designen, ist den relevanten Akteuren bewusst. Einerseits ist der Wunsch, ein gesundes und sicheres Produkt zu essen, ein globaler Megatrend. Zu gewährleisten, dass unsere Nahrung zumindest nicht schädlich ist, ist nach all den Lebensmittelskandalen der Vergangenheit für das Nutrition-Business existentiell. BoMill zum Beispiel ermöglicht die Entfernung von Mykotoxinen aus Getreide. Die innovative Technik ist für die Lebensmittelsicherheit wesentlich, da diese Toxine weder beim… Read More

Mozart Myth is misleading

The Mozart Myth is misleading For the Global University Entrepreneurial Spirit Student’ Survey (GUESSS), we interviewed graduates and professionals five years after graduation. Of the first group, 5.4 % expressed the intent to pursue an entrepreneurial career; in the second group, it was a good five times more, just under 30 %. The sense of entrepreneurship increases with professional and life experi­ence. This is also shown by the Global Entrepreneurship Monitor Switzerland: of the 18 to 24-year-olds, only 15.8 % of respondents recognize entrepreneur­ial opportunities in their environment. For the… Read More

Beauty of Success and failure

The characterization of successful entrepreneurs was and still is the focus of media attention. Successful entrepreneurs are often seen as role models for students, young entrepreneurs or as consultants for political decision-makers. Unsuccessful entrepreneurs, on the other hand, are stigmatized. There seems to be a common understanding of what a successful entrepreneur is. Often, however, the diversity of what is to be understood as ‘success’ is not taken into account. In addition, it is essential that success depends on culturally-related regional, state or country-specific entrepreneurial ecosystems. A look at innovation… Read More

FINTECH Suisse – le meilleur est à venir

Les fintechs suscitent actuellement un vif intérêt en Suisse, malgré l’absence de consensus autour du concept. L’origine de la fintech est en effet double: pratique et scientifique. Le secteur financier est incontestablement en pleine évolution – la crise financière n’en est pas l’unique raison – et des efforts doivent être consentis pour accroître la capacité d’innovation et d’adaptation du secteur. Les innovations telles que la cryptomonnaie du bitcoin n’en sont qu’un signe.  Une étude menée par EFMA & Deloitte révèle la manière dont les acteurs de l’industrie de la fi… Read More

Zukunft von Fintech in der Schweiz

Fintech wird im Moment auch in der Schweiz intensiv diskutiert. Dies geschieht, obwohl derzeit in Praxis und Wissenschaft kein Konsens über den Begriff Fintech besteht und die Ursprünge des Begriffs sowohl in der Praxis wie auch in der Wissenschaft zu finden sind. Es ist aber unbestritten, dass im Finanzbereich – nicht erst nach der Finanzkrise – Veränderungen anstehen und Anstrengungen notwendig sind, die Innovations-und Anpassungsfähigkeit des Sektors zu erhöhen. Neuerungen, wie die Crypto-Währung Bitcoin sind nur ein Zeichen dafür. Eine Studie von EFMA & Deloitte zeigt, wie sich die Player… Read More

What is the best start-up age ?

Debunking the Myth of the Young Entrepreneur Verschiedene Studien zeigen, dass Jungunternehmer ihre Unternehmerkarriere eher später starten, d.h. im Alter zwischen 35 bis 45 Jahre. Der Global Entrepreneurship Monitor Switzerland 17/18 belegt, dass in diesem Altersfenster der höchste Anteil an Gründung zu verzeichnen ist. Eine Studie in den USA belegt überdies, dass die erfolgreichen Jungunternehmer durchschnittlich 45 Jahre aufweisen.

Sport, Management et Passion

La plupart d’entre nous pratiquons un sport durant nos loisirs, certains en tant qu’athlètes licenciés, et peu en tant qu’athlètes d’élite internationaux. Près d’un quart de la population suisse est membre de l’un des quelque 20 000 clubs sportifs. Fidèle à la devise mens sana in corpore sano, le sport s’avère de toute évidence essentiel à un apprentissage réflexif. Le sport et l’économie ont un point commun: celui ou celle qui concentre son effort avec passion sur un objectif et peut gérer son stress en situation de compétition réussit dans… Read More

AMWAY INSIDE 2017: Entrepreneurship in Switzerland

When compared with EU and global averages, Swiss respondents show a higher level of self-confidence about all aspects of being able to start a business . The Swiss are highly supported by family and friends to start an entrepreneurial career. Especially compared to EU and global averages, the higher level of risk taking and the ability to raise money for the business is remarkable. I was responsible to summarize the findings for Switzerland. Please find the full report under this link. Q & A ENTREPRENEURSHIP IN SWITZERLAND: NEW DATAS AMWAY… Read More

Presentation at the United Nation and ICSB in New York City

The global outlook has changed dramatically for entrepreneurs, start-ups, micro-, small and medium-sized Enterprises worldwide. They now are the central economic topic for many governments around the world. During the last UN Sustainable Goals for SMEs. I present our ideas regarding the collaboration between business schools and MSMEs in the future under the umbrella of ambidexterity. Find the MSME report here.